Zelenina v těstíčku (tempura)

800 g zeleniny (např. mrkev, lilek, cuketa, fazolky, brokolice, paprika, brambory…), olej na smažení

Těstíčko (tempura): 2 vejce, 200 ml studené perlivé vody, 200 g hladké mouky, trochu soli

Omáčka: 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce sherry nebo portského vína, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného (bio) citronu

Zeleninu omyjeme (v případě potřeby oloupeme) a nakrájíme na kousky. V misce si rozšleháme vejce se studenou perlivou vodou a postupně vešleháme i hladkou mouku a trochu soli. Na pánvi si rozehřejeme větší množství oleje na smažení. Jednotlivé kousky zeleniny namočíme v těstíčku a ihned smažíme v horkém oleji ze všech stran dozlatova. Osmažené kousky necháme okapat na papírovém ubrousku (tím se odsaje přebytečný tuk). V průběhu smažení si připravíme omáčku: Smícháme sójovou omáčku s sherry nebo portským vínem a vmícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru. Osmaženou zeleninu podáváme tak, že kousky namáčíme do omáčky a jako přílohu volíme například čerstvé pečivo.

Napsat komentář