Vepřové škvarky

Vepřový bůček bez kůže nakrájíme na 1 až 2 centimetrové kostky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou a škvaříme tak dlouho, dokud nezezlátnou. Obsah hrnce slijeme přes husté síto, čímž oddělíme škvarky od sádla. Sádlo nalijeme nejlépe do porcelánové dózy, kde jej necháme ztuhnout. Škvarky důkladně vymačkáme (aby v nich nezůstalo sádlo) a rozložíme je na plech. Posolíme, pokmínujeme, dobře promícháme a necháme vychladnout. Vychladlé škvarky plníme stejně jako sádlo do čisté porcelánové dózy.

Poznámka: Pokud máte nejraději škvarky namazané na chléb společně se sádlem, můžete je pochopitelně dát do jedné nádoby. Výhodou oddělení je, že sádlo můžeme použít samostatně při pečení či vaření.

Napsat komentář