Tradiční valašská kyselica

Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme k ní slaninu a klobásu. Přidáme překrájené kyselé zelí a zalijeme dostatečným množstvím vody. V jiném hrnci si uvaříme brambory s bobkovým listem, kmínem a novým kořením. Až jsou brambory uvařené předáme je i s vodou z brambor do velkého hrnce se zelím. V mléku rozmícháme hladkou mouku. Se vniklou jíškou zahustíme polévku. Necháme povaři zhruba 15 minut a dochutíme zakysanou smetanou, pepřem, solí a octem. Můžeme podávat s čerstvě upečeným chlebem. Recept na domácí chléb naleznete ZDE.

Tradiční valašskou kyselicu jedli muži vetšinou k snídani, aby měli dostatek síly na práci v lese. Je také výborným ,,vyprošťovákem,, po vydařeném večírku.

Napsat komentář