Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme. Česnek utřeme se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dáme do mísy. Za stálého míchání přidáváme olivový olej. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, acidofilní mléko a bílé jogurty. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a ihned podáváme.
Poznámka: Tradiční bulharská studená polévka Tarator je velmi osvěžující zejména v parném létě. Připravuje se z bílého jogurtu, nastrouhané okurky a mletých ořechů. Ochucená je pak koprem, česnekem a petrželí.
V Bulharsku je k dostání i tarator vylepšený červenou řepou:
https://www.jidlonacestach.cz/studena-polevka-tarator/
Doporučuji vyzkoušet na místě nebo doma, je to také pecka, stejně jako základní tarator.